Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Η αξία της εξομολογήσεως

Η αξία της εξομολογήσεως


  
Η αξία της εξομολογήσεως

Αρχιμανδρίτη Δαμιανού Ζαφείρη

Η εξομολόγηση έχει μεγάλη σημασία για τη ζωή του χριστιανού, διότι:

     1. Είναι μέσονλυτρώσεωςκαι τον οδηγεί στησωτηρίαδια της μετανοίας του. Ο Θεός «Μη θελήσει τον θάνατον τού ανόμου, λέγει Κύριος, ως το αποστρέψαι αυτόν εκ της οδού της πονηράς και ζην αυτόν». (Ιεζ, ιη′, 23). Αύτη η επιστροφή στο θέλημα του Θεού είναι επικοινωνία μαζί Του και πνευματική αναγέννηση του όλου άνθρωπου.

    2. Είναι μέσονψυχολογικής θεραπείαςτων ψυχικών τραυμάτων και βοηθά στην ψυχική ισορροπία του ατόμου. Θλίψεις, καθημερινές αγωνίες, προβλήματα προσωπικά, κοινωνικά, οικογενειακά, ωθούν τα άτομα σε πλήθος εσωτερικών ψυχικών συγκρούσεων. Σ' όλα αυτά ο ικανός εξομολόγος πρέπει να βοηθήσει το άτομο να ξεφύγει από τα προσωπικά αδιέξοδα. Στόχος του είναι η ψυχική υγεία και η ολοκλήρωση του ανθρώπου.

     3. Είναι μέσονηθικής και πνευματικής προόδουτου πιστού, διότι τον βοηθά να επιλέγει τρόπους ζωής κατά το θέλημα του Θεού. Γίνεται ο εξομολόγος σύμβουλος στη ζωή του, στις διάφορες επιλογές της ζωής του. Του εξασφαλίζει την εσωτερική ειρήνη της ψυχής του. Του διδάσκει να διακρίνει το δίκαιο από το άδικο. Του παρέχει ψυχική ασφάλεια κοντά στο Θεό. Τον ενθαρρύνει στην προσωπική ζωή του από τα διάφορα προβλήματα που του παρουσιάζονται καθημερινώς. Τον προλαβαίνει να μην κάνει ουσιαστικά λάθη στις διάφορες κινήσεις της ζωής του. Τον κατευθύνει στην ορθή πνευματική ζωή με την αποφυγή των παθών και την εσωτερική καρποφορία των θείων αρετών.

    4. Είναι μέσοναγιαστικό και αναγεννητικό, διότι του προσφέρεται, μετά από μια ειλικρινή εξομολόγηση, η θεία χάρις, η οποία τον αναγεννά πνευματικώς με την εξάλειψη των δηλωθέντων αμαρτημάτων του. Τον κάνει να απολαμβάνει την ειρήνη και την Αγάπη του Θεού. Τον ενισχύει δε στον συνεχή πνευματικό αγώνα του.

    5. Είναι μέσον αποκτήσεωςγαλήνης της συνειδήσεως,διότι η συναίσθηση της ενοχής οδηγεί το άτομο στη μετάνοια, στην ειλικρινή εξομολόγηση και στη συγχώρηση διά του θείου αυτού μυστηρίου. Η απόφαση της διορθώσεως είναι καθοριστικός παράγοντας της απαλλαγής από τις ενοχές. Η εξομολόγηση παίρνει χαρακτήρα μυσταγωγικό και ιερό, που ο άνθρωπος αναζητά τη θεία ευσπλαχνία και την ανθρώπινη συμβουλή για την διόρθωση της ζωής του.

    6. Είναι μέσοναυτογνωσίαςτου ατόμου. Το ιερό Μυστήριο της εξομολογήσεως μας βοηθά να επιστρέψουμε στον εαυτό μας με σκοπό να απαλλαγούμε από τον εγωισμό μας και την εσωτερική δυσαρμονία που προξενούν οι ενοχές και τα πάθη. Αυτή η ειλικρινής στροφή προς την απελευθέρωση από τα πάθη, το δρόμο της ασκήσεως των αρετών, μας βοηθά να επανεύρουμε την πνευματική καθαρότητα μας με την άφεση των αμαρτιών.

Ο άγιοςΓρηγόριος ο Νύσσηςγράφει για την αξία της εξομολογήσεως:
 «Η Γραφή συνηθίζει να δίνει στην εξομολόγηση διπλή σημασία, η οποία άλλοτε είναι η εξαγόρευση των αμαρτιών και άλλοτε πάλι η ευχαριστία. Εδώ, και με τις δύο έννοιες οδηγούμαστε στην ενάρετη ζωή. Διότι η εξαγόρευση μεν πραγματοποιεί χωρισμό και αλλοτρίωση από τα κακά, η προθυμία δε για ευχαριστία αυξάνει τη χάρη από τον ευεργέτη για όποιους δέχονται με ευγνωμοσύνη τις ευεργεσίες. Ο ψαλμός μετανοίας λοιπόν σημαίνει αυτό: αν σε κρυφοκαίει η μνήμη κάποιας αμαρτίας, σε συμβουλεύει στον καθαρμό με τη μετάνοια. Αν όμως η ζωή σου προχωρεί επιτυχώς προς το καλύτερο, σου κάνει βεβαιότερη τη βελτιωμένη προαίρεση, με την ευχαριστία προς τον Θεό».



Read more:http://www.egolpion.net/axia_exomologhshs.el.aspx#ixzz2k8PzhkMR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου