Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Υπομονή στην άρση του

Υπομονή στην άρση του

του Αρχιμ. Χρυσόστομου Χρυσόπουλου, για το ΑΜΕΝ.GR
7 Σεπτεμβρίου 2013, 09:40
1216 αναγνώσεις
Μέσα σε λίγους  στίχους το αυριανό  Ευαγγέλιο  μας γνωστοποιεί  τον λόγο που ήρθε  ο Χριστός στον κόσμο.  Μας  το υπενθυμίζει  λίγες  ημέρες  πριν υψωθεί  ο Τίμιος Σταυρός  στο μέσον της Εκκλησίας,  όχι ως εθιμοτυπική ανάμνηση,  αλλ’  ως λειτουργική  πράξη με διδακτικές  προεκτάσεις.  Το ότι με το σχήμα του Σταυρού  που έκανε  ο Μωυσής,  με ξύλο  και χάλκινο φίδι,  στην έρημο και σώθηκε  βλέποντάς το  ο λαός του,  μας βεβαιώνει  ότι, αντικρίζοντας  και κάποιον άλλο Σταυρό  και εμείς  θα σωθούμε.  Ο Σταυρός  τούτος  είναι του Κυρίου  στον Γολγοθά.
Εξηγεί  ο Κύριος  ο Ίδιος γιατί ήρθε στην γη,  ποιός ο προορισμός  Του. Ενανθρωπίσθηκε  από αγάπη  μεγάλη για το ανθρώπινο γένος, γι’ αυτό  και θέλει να το σώσει  και όχι (πολύ περισσότερο) να  το κρίνει. Μέτρο  της υπερβάλουσσας  αγάπης Του ήταν  ο Σταυρός.  Όποιος  θα Τον πιστεύει  δεν θα χαθεί  πλέον,  αντίθετα  θα σωθεί,  θα έχει ζωή αιώνια.  Όλη  η ιδέα της επίγειας  διαδρομής  Του  κλείνεται εδώ.
  Στην αιχμαλωσία  των αμαρτιών  μας και των παθών μας  βρισκόμενοι όλοι μας θέλουμε  την ελευθερία μας.  Οι  αστοχίες  και ο πειρασμός  του διαβόλου,  ως φίδια  φαρμακερά,  έρχονται στην ζωή  μας και την δηλητηριάζουν ιδίως όταν  αυτή πάει καλά,  όταν είναι μέσα  στην Εκκλησία  και την νοηματίζουμε με τα  μυστήριά  Της. Όσο όμως  μεγαλώνει η επίθεση τόσο πρέπει να αυξάνεται η άμυνα,  η συγκέντρωση δυνάμεων  ώστε να αντισταθούμε,  να πολεμήσουμε, να νικήσουμε. Κάθε  «συζήτηση»  με τον πειρασμό θα είναι ήττα μας,  είναι ο αδιαπραγμάτευτος  εχθρός μας,  όχι  όμως ο αήττητος.
  Δεν περιφέρει  η Εκκλησία τον Σταυρό ως έθιμο,  έχει σκοπό  και λόγο. Θα το κάνει  σε λίγες  ημέρες,  στις 14 Σεπτεμβρίου, ημέρα  που φέρει  τα ίσα με τη Μεγάλη Παρασκευή  και που ο κάθε Ναός, όπου θα στηθεί και θα  υψωθεί ο Τίμιος Σταυρός,  γίνεται ένας νέος Γολγοθάς. Απομένει σ’ εμάς ο  ρόλος που  θα έχουμε  κάτω, δίπλα,  απέναντι  ή πίσω από τον Σταυρό. Εμείς μπορεί να  έχουμε διάφορες θέσεις, Εκείνος παραμένει Ίδιος. Εμείς κρινόμαστε  από τα έργα μας, τις επιλογές  μας ή τις αντοχές στα δυσάρεστα της ζωής.
  Αμέτρητες οι δοκιμασίες της ζωής μας,  πολλοί οι σταυροί . Ας μετρήσουμε το βάρος τους αλλά και την απόσταση  μέχρι την κορυφή. Όχι μόνο  ποιό είναι το πρόβλημα,  αλλά και ποια είναι  η διάρκεια του. Η υπομονή στην άρση  του σταυρού  θα φέρει λύτρωση, ένα  κοίταγμά του  την ανάστασή μας.  Ανυπολόγιστα τα μάτια  που κοίταξαν τον Σταυρό του Κυρίου  και βρήκαν το ποθητό στα αιτήματά τους, βγήκαν  στο  ξέφωτο  της Βασιλείας  Του, σώθηκαν.
  Δεν χρειάστηκε νέος Μωυσής να φτιάξει σταυρό με θεία  υπόδειξη.  Βρέθηκαν  οι σταυρωτές  Του  με το μίσος τους  που ανταμώθηκε  με την αγάπη Του  και κατασκευάστηκε  ο νέος Σταυρός,  και εκεί ανέβηκε  πλέον ο ενανθρωπισθείς  Θεός.  Εκείνος πονά  για  να μην πονάμε,  πεθαίνει  για να μην πεθάνουμε.  Ας το αντιληφθούμε,  ας το  αξιοποιήσουμε,  ας Τον ευχαριστήσουμε. 
- See more at: http://www.amen.gr/article15231#sthash.bgg5Bj0G.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου